کتابخوان تیر ماه

ساخت وبلاگ

 

دخيل عشق؛ نويسنده: مريم بصيري؛ انتشارات: عصر داستان؛ تعداد صفحات: 276

اين اثر در يك فضاي متفاوت از ادبيات دفاع مقدس خلق شده، فضايي كه بيشتر به تبعات جنگ بر افرادي كه درگيري مستقيم با آن داشته‌اند (يعني جانبازان و بهياران و خانواده‌هاي آنها) پرداخته است.

در اين داستان با سرگذشت جانبازی به نام رضا پیش آشنا مي‌شويم که پا‌ها و یک دست خود را در جبهه از دست داده است. اين امر در ادامه باعث اختلاف بین پدر و مادر او می‌شود. پدر آن‌ها را ترک می‌کند و بعد از گذشت ده سال از پایان جنگ رضا به دلیل فوت مادر به آسایشگاه منتقل می‌شود. داستان از یک آسایشگاه جانبازان جنگی آغاز می‌شود و خواننده وارد حال و هوای رزمندگان و عوالمی که آنها این روزها در آن سیر می‌کنند می‌شود.

صبوره، دختری که زندگی و جوانی خود را به عنوان بهيار در جبهه‌ها خدمت كرده و اينك خود را وقف خدمت به جانبازان کرده، نذری دارد که با یک جانباز ازدواج کند. او شخصیت محوری و اصلی این داستان است که آرام آرام مخاطب با وی ارتباط برقرار می‌کند و در فراز و فرودهای داستان پا به پای وی پیش می‌رود.

وی به «رضا»، علاقه دارد ولی حجب و حیای وی مانع از این می‌شود که عشق و علاقه به این جانباز را آشکار کند.

مخاطب «دخیل عشق» در طول داستان پیوسته با ذهنیات صبوره همراه است و راه‌های ابراز علاقه صبوره به رضا را می‌جوید که چطور علاقه خود را به رضا اعلام کند، در میانه راه در مسیر داستان اتفاقی می‌افتد که خواننده را غافلگیر و ...

طرح جلد این کتاب با طراحی مجید زارع از میان 575 عنوان کتاب از سیزده کشور جهان نامزد جایزه بهترین طراحی کتاب دنیا شده است.

خواننده در طول داستان با ظرافت با اين حقيقت آشنا مي‌شود كه اگر با یقین خواست خود را از درگاه خداوند مسئلت کند به نتیجه می‌رسد و این نکته در تار و پود داستان تنیده شده است.

ادبیات «دخیل عشق» روان، خوش‌خوان و ساده است و نویسنده در طول داستان پرحرفی نمی‌کند و این مسئله موجب می‌شود تا خواننده نسبت به متن حس مثبتی داشته باشد و به سادگی از قید مطالعه آن رها نشود. 

حرفه‌اي؛ نويسنده: مرتضي قاضي؛ انتشارات: رسانه مهر؛ تعداد صفحات: 280

مرتضي قاضي، در سال ۸۹ و در خلال مصاحبه هایش درباره ساخت مستندی درباره جنگ شهرها؛ از زبان شریفی راد به عنوان سرتیم خنثی‌سازی گردآوری کرده است. مرحوم شریفی راد (كه در حادثه‌اي ناگوار در خلال ساخت فيلم معراجي‌ها درگذشت) در قالب گفتگویی بلند (بیش از شش ساعت) این خاطرات را روایت کرده است. خاطرات شریفی راد در این کتاب از مقطع ورود او به نیروی هوایی از سال ۵۴ یا ۵۵ شروع می‌شود و در ادامه به نحوه ورودش به حیطه خنثی سازی بمب می‌پردازد تا عملیات مرصاد ادامه می‌یابد.

در كتاب علاوه‌بر خاطرات جالب و تأمل برانگيزي كه با توجه به فضاي كاري متفاوت ايشان (خنثي سازي بمب در شهر‌ها و مناطق جنگي) بيان شده است، توضيحات علمي جالب توجهي نيز البته در سطح فهم عمومي در خصوص بمب و موشك و خنثي‌سازي ذكر شده است.

ابراهيم حاتمي‌كيا كه در چندين فيلم از نزديك سابقه همكاري با او را داشته است، درباره شخصيت او مي‌گويد:

"تخریب چی در بین بچه‌های نظامی فردی صاحب دیدگاه است. درست است که جنس کار جواد هم مثل بقیه این بود که فعالیتی را انجام دهد و مزدی بگیرد، اما او به شدّت نگاه سیاسی و دقیقی به کارش داشت. مثلا در خاطراتش آمده که روزی دو موشک همزمان به دو خانه اصابت می‌کند، یک خانه برای فردی پولدار بوده و یک خانه برای فردی فقیر. از طرف فرد پولدار دائم تماس گرفته می‌شود و افراد سفارش می‌کنند که اول وضعیت او را مشخص کنید، اما جواد زیر بار نمی‌رود و ابتدا به سراغ خانه فرد فقیر می‌رود."

پرندگان آهنین: از زمین تا فضا (آشنایی با دانش و فناوری هوافضا)؛ مؤلف: عباس خاراباف؛ نـاشـر: نشر طلایی

تعداد صفحات: 152

کتاب «پرندگان آهنین» نوشتة عباس خاراباف و با ویراستاری تخصصی محمد رحیم برای آشنایی با دانش و فنّاوری انواع هواپیما، موشک، ماهواره و فضاپیما و بر اساس منابع علمي و دانشگاهي جهان تألیف شده است.

«پرندگان آهنین» دارای ده فصل است که هرکدام بر اساس الگویی خاص و منظم به زیرشاخه‌هایی تقسیم‌شده‌اند. در هر بخش از کتاب، واژه‌های تخصصی به زبانی ساده تشریح و اطلاعات تکمیلی ضروری نیز ارائه شده‌اند. این کتاب با فصل «از تولّد موشک‌ها تا عصر فضا» آغاز می‌شود که نویسنده در آن نگاهی به تاریخ پرواز و وسائل پرنده دارد. در این فصل، بخشی به نام «گاه‌شمار پرواز» وجود دارد که اتفاقات مهم پیرامون پرواز و وسائل پرواز را به تفکیک سال ساخت آنها بیان می‌دارد. فصل دوم کتاب به «آشنایی با جو زمین و ویژگی‌های آن» اختصاص دارد. به‌هرحال، خواص فیزیکی جو زمین تأثیر مستقیمی بر اختراع هواگردها داشته‌اند. فصل‌های بعدی، به سامانه‌های هوایی و فضایی می‌پردازند و انواع هواگردها، هواپیماها، پرنده‌های هوایی، ماهواره‌ها و ایستگاه‌های فضایی را تشریح می‌کنند. «موشک‌ها و وسایل پرتابی» ششمین فصل این کتاب را تشکیل می‌دهد. تحلیل آیندة سفرهای هوایی و سامانه‌های فضایی از دیگر مباحثی است که عباس خاراباف در فصل‌های بعدی به آن می‌پردازد. فصلی از این کتاب نیز به آشنایی با مهندسی هوافضا، رشتة آن، دانشگاه‌های هوافضا و مشاغل مرتبط با آن اختصاص دارد. عباس خاراباف در فصل پایانی کتاب پرندگان آهنین سامانه‌های هوافضایی ایرانی را برای مخاطبان خود معرفی کرده و آن‌ها را شرح می‌دهد. در انتهای کتاب واژه‌نامه‌ای نگاشته شده است که تمامی کلمات و اصطلاحات تخصصی کتاب را شرح داده است. پرندگان آهنین، کتاب تقدیرشده از جشنوارة کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز هست.

بهشتي از زبان بهشتي (خاطرات آيت الله دكتر سيد محمد حسيني بهشتي)؛ تحقيق و تدوين: فرامرز شعاع حسيني؛ دوره سه جلدي

شهيد بهشتي بي‌گمان يكي از منحصر به فردترين شخصيت‌هاي مؤثر در پيروزي انقلاب اسلامي است، بصيرت و هوشمندي، قدرت تشكيلاتي، مديريت و جاذبه معنوي، صداقت و اخلاص از ويژگي‌هاي برجسته‌اي است كه او را از بسياري از شخصيت‌هاي اول انقلاب متمايز مي‌ساخت، تا جايي كه امام خميني رحمت الله عليه  درباره ايشان مي‌فرمايد: "بهشتي يك ملت بود براي ملت ما".

اين اثر كه به شكلي كم‌نظير تدوين يافته، اگر نگوييم بهترين اثر منتشر شده در شناخت شخصيت و تأثير او بر تحولات انقلاب اسلامي است، بي‌ترديد در نوع خود كم‌نظير است.

مخاطب در این کتاب جنبه‌های مختلف زندگی شهید بهشتی را از زبان خود او می‌خواند.

مواردي نظير تولد و کودکی، تحصیل، ورود به حوزه علمیه، سفر به آلمان، آشنایی با امام خمینی، برگشت از آلمان و ورود به مسائل سیاسی و مبارزاتی، ماجرای زندانی شدن و انقلاب اسلامی و مسئولیت‌هایی که در نظام داشتند تا زمان شهادت ایشان برخي ديگر از مباحث اين مجموعه را شامل مي‌شود.

عنوان فصل آخر اين مجموعه یازده فصلي" پاسخي به سکوت" است و در حقيقت به شبهاتی می‌پردازد که در مورد شهید مطرح شده بود. عنوان این فصل هم از عملکرد خود شهید برداشت شده است؛ چراکه این بزرگوار هیچ گاه برای دفاع از خود لب سخن باز نکردند. مباحث بسيار بصيرت‌بخش و زنده‌اي براي امروز در فصل مربوط به نظرات ایشان در مورد حکومت اسلامی و جامعه اسلامی آمده است.  در پايان هم مجموع اسناد و عکس‌هایی از زمان زندگی ایشان تا لحظه شهادت ارائه شده است.

نگارش و تهیه این کتاب ۷ سال به طول انجامیده است، چرا که هم خود نویسنده نسبت مطالب و شخصیت شهید حساسیت داشته و هم رجوع به منابع و دسته‌بندی هر کدام از فصول زمان بر بوده است و همين دسته‌بندي و فصول به شكل بسيار منسجم، در موضوعات متنوع همراه با تقدّم و تأخر دقيق آنها، از مهمترين ويژگي‌هاي اين كتاب است كه با پانويس‌هاي توضيحي مناسب و ذكر دقيق منابع و ارائه اسناد معتبر تكميل شده است.

قيچي كه دنبال كار مي‌گشت؛ نويسنده: منيژه هاشمي؛ انتشارات: كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان؛ تعداد صفحات: 20

«قیچی که دنبال کار می‌گشت» یک کتاب کوتاه مصور برای کودکان است که ضمن بيان داستان خود، مفاهیمی را به کودکان انتقال می‌دهد. این کتاب، برای گروه سنی «الف»، یعنی کودکانی که هنوز به مدرسه نرفته‌اند تا کلاس اولی‌ها، تنظیم شده است. تصاویر کتاب، کمک می‌کند تا بچه‌ها به کتاب جذب شوند.

مفاهيمي مانند مذمّت بیکاری، لزوم استفادة درست و مناسب از هر چیز، مفهوم حقّ مالکیت و مواردی از این دست، مطالبی هستند که در ضمن بيان داستان به بچه‌ها منتقل می‌شود.

کتاب «قیچی که دنبال کار می‌گشت» از جمله داستان‌های تخیلی محسوب می‌شود که در آن با جان‌بخشی به اشیاء، ابزار و وسائل و حیوانات، زمینة آشنایی بچه‌ها با برخی مفاهیم فراهم می‌شود. چاپ نخست اين كتاب، در سال 1391 بوده است و تا سال 1395 به چاپ سوم خود رسیده است.

 

کتابخانه باقرالعلوم درسجین...
ما را در سایت کتابخانه باقرالعلوم درسجین دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : webagerlibrarypo بازدید : 174 تاريخ : پنجشنبه 19 مرداد 1396 ساعت: 2:28